klik!

Thursday, August 1, 2013

Pengalaman Itu Penting

Bismillah.


Pengalaman. Pengalaman penting. Untuk mematangkan diri, untuk membuat kita sedar hakikat menjadi manusia yang tak selalunya berada di atas.

Namun.

Tidak semua mampu belajar daripada sebuah pengalaman. Pahit atau manis, pengalaman sendiri atau orang lain. Bukan tidak mampu, tapi tidak semua mahu belajar. Semua perlu kepada kehendak. Mungkin dalam kata lain, MINAT? Sedangkan minat perlu di paksa. Secara konklusinya, belajar daripada pengalaman juga perlu kepada sebuah keterpaksaan pada mulanya.

Kita masih bermalas-malasan untuk belajar. Berrilek-rileksan yang akan membuatkan kita masih di takuk lama, meski sudah berdekat-dekat hidup di dunia. Pelbagai manusia, pelbagai ragam.

Sudah lama tidak menulis tentang benda seperti ini. Asyik sibuk dengan Jordan. Tulis tentang pengalaman kononnya, padahal tiada apa yang menarik. Jujur, di Jordan ini ada satu benda yang menarik. Kemalasan yang masih sama seperti di Malaysia. Mungkin lagi teruk.

Menulis bagus sebenarnya. Mengajar kita untuk menjadi seorang PEMIKIR. Seorang pemikir tak akan bemalas-malasan untuk memikirkan masalah ummah.

Hari ini baru sahaja berpindah dari Syuqah Ahmad ke Tarowneh. Alhamdulillah. Setelah sekian lama ingin pindah. Sekejap sahaja rupanya setahun. Rumah baru, azam baru insyaAllah.

Semoga Allah memberi kekuatan untuk mencari cahaya disebalik kegelapan. (??) Entah kegelapan apa yang ada. Berharap dengan biah baru ini mampu memimpin saya menjadi manusia yang berguna setelah setahun di Jordan tanpa sebarang perubahan.

Agak sedih. Menjadi mahasiswa Agama yang tak berguna.

Kembali kepada tajuk.

Setiap orang pengalaman tidak sama. Jadi ada orang pengalaman tentang perkara itu lebih, orang lain perkara lain pula lebih. Jadi apabila bertemu, salinglah men'topup' pembelajaran daripada pengalaman itu. Bercerita dengan kawan-kawan itu bukan sia-sia. Melainkan untuk mengumpat, bukan sahaja sia-sia, boleh tambah saham untuk ke neraka lagi. Bercerita tentang perkara dulu, cerita lama. Membuatkan orang yang mendengar berfikir. Akan risiko kalau begitu, akan pro dan kontra kalau begini.

Setiap orang di kurniakan cara berfikir yang berbeza. Ada orang fikir begitu, ada orang fikir bergini. Walhal ianya cuma daripada sebuah cerita.

Sebagai contoh mudah. Seorang sahabat belajar last minit, akhirnya dia gagal peperiksaan.

Individu pertama memandang bahawa dia perlu belajar awal waktu, setiap hari supaya tidak tergopoh gapah.
Individu kedua pula memandang bahawa dia perlu belajar di akhir waktu secara fokus.

Bergantung kepada cara dan kemampuan individu itu.

Sebelum kita alami sesuatu, kita tak akan rasa. Kita boleh kata, belajar daripada pengalaman orang lain. Hakikatnya kita tak mampu 'belajar' sepertimana orang yang melalui itu rasa.

Datang Jordan, kebanyakan info datang daripada akak-akak sini. Kata itu ini, syita sejuk sangat. Soifi panas gila. Syita lagi best daripada soifi. Kena beli katil sejuk tak tahan.

Erm, mengeluh seketika.

Itu pandangan akak-akak. Kita yang belum merasai ambil bulat-bulat. Apabila sudah merasai, barulah tahu. Semua itu auta. maksudnya auta disisi kita. Di sisi orang lain mungkin fakta.

Belajar untuk husnuzhon sentiasa, agar tiada penyakit di hati. Perkaitannya disini, manusia yang 'baik' akan berkata buruk kepada yang 'jahat' kerana kesalahan dia tanpa dia tahu keadaan seseorang itu. Apa yang sudah dilaluinya, apa yang Allah uji kepadanya. Belajar daripada sebuah pengalaman. Pengalaman sendiri dan orang lain.

Kadang-kadang, kesalahan seseorang bukan berpunca daripada dirinya yang ingin melakukan kesalahan, tetapi berpunca daripada 'pengalaman' berat yang Allah hadirkan untukknya.

Belajarlah daripada pengalaman agar hidup kita tidak menjadi sia-sia. Hiduplah sebagai da'ie dan mad'u.

Hakikat seorang mad'u, bukan terhina, malah mulia di sisi Allah jika dia yang memilih untuk menjadi mad'u. Memilih untuk dinasihati. Bukan asyik menasihat tanpa fikir yang dirinya juga perlukan nasihat.

Belajar perlukan kerajinan yang istikomah.2 comments:

  1. Taqabbalallahu Minna Wa Minkum,Sempena Hari Raya Aidil Fitri ni saya dan istri nak ucapkan Minal Aidin Wal Faidzin,Mohon Maaf Lahir dan Batin.

    ReplyDelete
  2. akak org mana? akak dpt twrn btn mcm mana? n mcm mana nk thu kita dpt xtwrn kpt? sdgkn kita da hntr surat. sory bnyk tny.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...