klik!

Thursday, December 29, 2011

Detik Terakhir Di asrama 2

Assalamualaikum..

Dorm 18, bestnya! ingat tak kura-kura kita? kura-kura yang kite conteng tu. maaf, bukan kita.. tapi aku!


kura-kura ap18.

Semua nama ada kat situ, sikit pun tak tertinggal. Malam-malam kan, kita selalu buat air pakai heater Baiti, pastu study sama-sama. Rindu! Saya ingat lagi Silmi cerita, "Hei pok thehh... bodhooo!!", pelat! haha! Lagu Handset Syeda, Baiti ajuk-ajuk. Memang lagu tu nyebelin! (bak kata orang indon) Lagu handset awa setiap kali mesej. Baiti sebelum tidur mesti dengar musik korea tu. Ya Allah, rinduunyaa! Silmi dengan seriusnya study. Tak boleh bising sikit pun.. Farahin paling ayu, senyap je. Auni duk sebelah katil saya, selalu sembang sama-sama. Sebelum tidur cakap pasal pas, umno. Ingat lagi Baiti mengigau, sebut pasal PGU, tiba-tiba tangan dia angkat-angkat. yeah! Kelakornyaa...

Pagi, selalu bangun lambat, dalam pukul 6. Pastu kalau imam tu yang jadi imam, frusttt menonggeng la. Ingat tak hari tu, masa dia(ehem) jadi imam, saya dari pondok pak guard, belari ke surau. Punya la nak jadi makmum dia. Best dia baca, last-last sempat jugak rakam suara dia.

Kita semua puasa setiap hari pereksa. Pastu berbuka sama-masa. Malam tu, malas gi dewan makan untuk supper, kita suruh syeda je pergi ambilkan makanan. Dia kan keje kat situ :P.Kita bukan study sangat, cakap je banyak. Nad paling relekss, study atas katil je. Diam. Baiti pun same. Sibuk dengan badrol! Duk pegang gambar badrol sebelum tidur, peluk. Sampaikan termimpi. Baiti mimpi, dia naik moto dengan Badrol, pergi beli goreng pisang. haha! Macam tak ada mimpi lain. Mimpi aku gop best

Auni dengan muslimnya. Boleh banyangkan muka Auni bila dia tanya, "Eh? yeke Muslim macam muka abang Syeda?? Dop kang?", muka memang nampak berdebar. Haha! Masa ni memang best! sebabnyaa tak ada peraturan. Asrama kita punya!

Silmi, mung ingat dop? Masa kita jalan dari dewan makan, pastu aku tegur kucing. Mung kabo tu bukang kucing ow! aku debbow lalu. mung bace ayat kursi situ ler er. Memang kelakor. Ternyata jelas, itu memang kucing. kucing tu menakotkan je, besor!

Syeda, aku ingat agi, mung citer ke aku pasal ehem3. Banyok giler! Sapa kite macam nok balloh sebab yer je. haha! bongek wase.. Dakpe la, nasihat aku mung kene ingat okmo oww..

Nad, mung senyap je. Kalu bace novel gop.. dop ingat orang. Pahtu mula r mung citer smula dengan semangatnya. Nok-nok part romantik! haha. Muka mung... Aku ingat.. aku ingat.. comel ow!

Deyla.. Aku rindu nok pelok mung agi! mung sokmo mari asrama lambat.. Malam-malam gitu.. Duk tepi katil aku jew.. Loker mung memang kemas r! jeles aku. Ingat hari last kita duk asrama? hari hok aku nangih tu.. sedeh wei!

Baiti.. badrol daa best! haha.. Anok sepupu mung pom semak gop. irsyad qiamullail.. same besday nge.. ehem2.. haha.. rinduu r nok minum milo mung.. mung wat air ke aku. kita minum same op? segelas je.. pahtu kalu nok agi, mung suruh aku plop wat. haha! Katil tengoh tu mung duduk. aku lepak sokmo katil tu.. haha.. bukan aku je pi.. orang lain gitu gop..

Awa.. Bubu mesej mung.. haha.. test market ow.. sohbeng cayee.. ahaha.. Mung nge ehem3.. aku ingat agi mung citer masa yer baca doa dalam dewan pekse... wase macam laki bini bace doa.. aku suka je.. Semoga sukses.. haha..

Auni.. comel! muka mung napok macam blurr je... Ingat dop muiz ow? ye duk tepi kiter. Kelakonyee! Masa yer nok pinjam liquid aku ow.. aku tido.. haha.. ingat dop kita cakap pasal susu kat dewan makan? haha.. dop tau la budop aspura dengo ke dop..

Farahin.. yang paling saya ingat.. awok kene tindih malam tu. awok kabo baiti, silmi, auni cekik awok.. saya debow gop mase tu. masa awok kabo gitu.. tapi malangnya saya tengoh tido.. saya ngigau silmi kabo.. pahtu silmi jerkoh saya! haha! aku doop puah ati mi.. mung jerkoh okmo aku.. aku balas mula ekgi. haha

Meklah, walaupun sekejap je mung ada dalam dorm ni.. kehadiran mung sungguh menyakitka hati.. haha... best dorm nim op? dop stress macam dorm 19.. study okmo.. rilekkss jer.. haha..

farhani.. bukan budop asrama pom wat macam asrama yer.. ingat dop masa .mung pinjam juboh aku.. mung gi ambek surat kabo hok adib tinggal atah muto aku.. haha.. berjasa muto tuu ow.. macam-maca leh wat..

Segalanya tinggal kenangan... yang pasti.. kenanangan terindah.. Seumur hidup kita.. Aku akan rindu semua ni..

Hari last di asrama kita pergi pantai same-same.. Serunakkk!
Aku orang last balik, sebab ayok aku mari lambat. Masa tu rasa sayu jer. Aku, deyla, Mek Lah gi jalan-jalan kat block. Tengok block form5, untuk kali terakhir. Aku rasa sebok giler.. Pahtu mok ayoh Deyla nge Mek lah mari. Aku duk sorang ar.. Duk atas buai.. hok aku ingat, kat buai tu la aku nge addini tidur.. masa form1 dulu. Sedihnyeee..! Aku tengok Pagor asrama, aku tengok belaker.. doh3.. air mata aku jatuh.. sedih! Pahtu Deyla mari mitop aku tulung angkat barang. Deyla tanya "Mung nangih ke?" aku kesat air mata, "dop r", haha.. dop ngaku.. Pahtu deyla kabo.. "aku sedey gop.. meh aku peluk mung skali", Huwarghhhhh!!! sedihnyeeeeeeeeeee....!!

aku tengoh blurr ea.. dop leh nok mikir.. padahal banyok agi dop citer.. huhu.. rindduuunyeee.... ok la..

Tuesday, December 20, 2011

Detik Terakhir Di asrama


Bismillahirrahmnanirrahim...
Sekarang tak ada mood lagi nak buat post yang berguna, cuma nak buat cerita. Cerita tentang kerinduan yang tiada penyelesaian. Rindu, rindu, rindu. Rindu asrama! Rindu SHAMS!

Kalau dulu, SHAMS tempat yang paling saya benci. Paling alergi. Memang anti dengan sekolah ni, asrama pun sama. Alasannya? Sebab terpaksa berpisah dengan rumah. Bab agama yang di pelajari disini tak kisah pun. Follow jer... Teringat dulu masa form one, selalu kutuk sekolah ni, benci la.. apa la.. masalah sosial la.. Padahal sekolah lain lagi teruk. Sampaikan pernah terfikir nak tukar sekolah. Betapa bencinya saya kepada sekolah ni. Sekarang dah saatnya saya tinggalkan bangunan yang penuh sejarah itu. Illaliqa' ya habibi SHAMS!! (with teary eyes)

Saya penghuni asrama yang kiranya kluk klek la. Masa form 1 dan form 5 je duk asrama. Masa form 5 pun selepas trial. Tapi, masa tu la sangat berharga. Masa yang entah kenapa JATUH CINTA PADA ASRAMA. Kalau dulu masa form1, saya selalu mandi pukul3 seorang diri, tapi kali ni mandi pukul 6. Pastu, lewat subuh. Kene bayar denda. Macam jahat je kan? tapi itu yang saya akan ingat sampai bila-bila. Ustaz buat macam ni pun untuk mendisiplinkan kita. Tapi sejujurnya kalau tidur di asrama, rasa macam tak nak bangun walaupun dah banyak tidur. Katil tu mendodoikan kita. Siapa yang ada masalah tak boleh tidur malam, tidur la di asrama SHAMS.

Saya cerita satu persatu yer, rindduuu sangat-sangat dengan asrama ni. saya cerita dari masa saya menjadi penghuni AP23 bersama AMY, SYER, TEAH. Masa jadi penghuni dorm ni, saya ditempatkan di katil atas. Memang tersangat-sangat malas memanjat katil ni. Jadi saya putuskan untuk study di bilik study je. Tak ada orang pun tak apa la, study seorang je. Saya tak suka menyusahkan orang, suruh teman, kalau nak, join la.. kalau tak nak tak apa. (acewah!)Semua buku-buku saya tinggalkan dibawah. beg sekolah pun sama. Naik dorm untuk salin baju je. Boleh kira berapa hari saya tidur dalam dorm, tu pun kalau ada sahabat yang baik yang sudi tumpangkan katilnya, hehe. Rindu nak tidur sesama. Amy, Teah. Ingat dop malam tu, malam jamuan dorm tu. Haha! sedihnyeeeee... kite tiga orang je takdop dorm.. Ya Allah! rasa nak keluar je air mata ni.. Kita baring tengok bulan same-same kat tempat budop laki main bola. Rinduunyaaaa!!

Ingat lagi, malam tu... Kita lari dari asrama, duduk kat block. Pastu makam pizza alif sambil dengor hot.fm. Pastu tiba-tiba Amy, Teah, dan Syer rasa sebak. Saya je yang rileks. Lama-lama rasa sayu jugak. Bila dengar form5 menjerit-jerit sebab dimain-mainkan adik-adik. Syer cakap, dia dari form1 lagi tunggu detik-detik camni. Tak pernah sangka benda ni terjadi. Nak merajuk, tak nak join, tapi tak ada pun adik-adik pujuk. Alahai... Boikot punya pasal. Tapi tak pe la, ada hikmah la tu kan? Kalau tak kita pun tak rasa malam tu. Baring ramai-ramai. Teah tidur atas riba aku! haha. Rindu rindu. Dalam pukul 12, baru kita naik dorm Hajatnya tak nak, tapi adik Amy dan kawan-kawan dia ajak. Malu, malu! Tapi naik juga. Sampai je kat pintu dorm, terus kena kotak beracun. Aduh duh duh. Amy kena tiru gaya Kapten aspura. Saya pun tak kenal kapten. haiih. Syer pula kena cium seseorang, cium budak form4. Menjerit-jerit budak tu, padahal cium tangan je. Bila Syer masuk dalam dorm dia tutup muka. Tak tahu kenapa. Trauma kot! haha. Teah plak kena bagi tau size terbesar _ _ _ _ dia. Kotak beracun punya kerja. Saya? Saya kena nyanyi je. Hobi febret, tak jadi masalah. Nyanyi sambil pegang penyapu, tapi lagi reka sendiri. Budak-budak ni cakap sedap lagi tu, tapi tak puas, sikit sangat. (Boleh percaya ke?) Malam tu kita tidur sama kan? Syer tidur katil dia. Katil Amy dan Teah dirapatkan, jadi saya pun tidur di tengah-tengah tu. Sakit gak belakang sebab ada lubang. Sakit kenangan tuh..

Malam-malam kan, saya selalu pinjam Water Heater Teah punya. Tuan dia tak guna sangat pun. Bawa heater tu turun bilik study la. Bilik study tu dah macam dorm sendiri. Tidur sana. Teringat satu malam, duduk sorang-sorang dalam bulik study tu, sambil pasang radio ikim. Peraturan sebenarnya tak boleh buka tapi inila kerja budak tak bertauliah. Buka juga, tak apa la kan, dengar tadzkirah radio ikim.. hehe. Dengar lagu laukanan bainana, tiba-tiba rasa sayu, sedih, sebak. Bukan sebab lagu tu, tapi teringatkan seseorang. Jadi, air mata pun dibiarkan mengalir begitu sehingga tertidur. Selalu kalau malam, saya minum kopi radix. Mai secawan! Kalau stok dah habis, minta dengan Meah je. Rinduu.. rinduu.. Nanti dah tak boleh buat macam tu lagi. Sebab mustahil untuk saya duduk si asrama SHAMS bersama sahabat semua.

Ni belum cerita pasal AP18. Kalau cerita jadi episod lain plak. AP18 happening sangat! dengan baiti, silmi, syeda, deyla, auni yang manis, nad, farahin pendiam, kosar,!! Dengan bolanya, Harimau Muda! Badrool! Hahaha. Muslim! sape lagi yer? lupa.. Dengan Kiminya! haha. Lawak bangat! i gonna miss those! (betul ke tak BI ni)

kita sambung lagi yer....

Sunday, December 18, 2011

Jadi Fesi


Lepas jadi peserta.. jadi fesi plak.. haiih.. tak pernah-pernah dalam hidup saya jadi fesi program.. mana taknyaa.. kat skolah samseng, barang haram bawa je kat sekolah. Tapi ok la, pengalaman.. Malu juga mula-mula, tapi ok je masa bercakap tu. hehe.

Program solat ni untuk yang umur 12 hingga 16. Fesi pula haiih.. 17 yer?. Dilaksanakan di Masjid Pengadang Baru, masjid terkenal. Sesampai di sana, tak ada orang pun. Mula-mula ingat salah tempat. Pastu ada la seorang kakak ni tegur. "Fesi?" pastu salam-salam, cium pipi. Kak ni sembang punyalah rancak. Seronok! tak ada la malu sangat. Semua benda dia cerita. Bakal cikgu ni. Nama kak ni Kak Najwa, panggil kak wa je. Nampak la kepimpinan dia. Hebat Hebat. Dah la dulu sekolah biasa je, dia cakap sekolah shams ni terkenal. Ramai kawan di sekolah ni.

Pastu kak wa dengan saya masuk masjid. Masa tu ada seorang je peserta yang datang. Kak wa setting-setting laptop dia. Pastu dia cakap "muka kak long matang.. kak wa ingat kakok kak wa". Saya senyum je la, pastu cakap "sedih la orang sokmo kabo gitu. Dulu masa form1 lagi la, ada mok cik tu tanya. ni form 5 ke form6. Dua pilihan je, dop tau nok pilih hok ane se". Kak Wa gelak je, dia cakap dia pun camtu gak. Orang cakap dia matang. Masa first year, orang ingat dah last year. Comel je Kak Wa ni, cantik la kiranya. Pastu Kak Wa cakap, "Jangan sedih-sedih.. nabi kata apa? (teks hadith, dah lupa) Nabi suka orang yang muda yang matang. Orang dop suke kita dakpe, tapi nabi suka. hehe". Saya senyum je. "Saje wat pujuk hati", kata Kak wa.

Baru sehari kenal Kak Wa, dah rancak macam tu bercakap. Ramah giler Kak Wa ni, saya diam je, nak kata malu.. tak.. entah la. Payah sikit nak bergaul dengan orang-orang baru kenal. Kalau yang dah lama tu, haiih.. lebih-lebih jadinya. Kadang-kadang rasa macam hipokrit puna da masa jadi fesi ni. Kena tunjuk baik? Entah la, bila duduk bersama kakak-kakak sini, tak boleh nak tunjuk nakal, kiranya tak boleh nak jadi diri sendiri la. Jadi ter'cover', bukan sengaja.. tapi tiba-tiba jadi camni. Tertunduk malu, senyum-senyum je. Seingat saya, zaman sekolah(macam dah lama je habis sekolah) dengan kawan-kawan tak macam ni.. Gelak, suka-suka.. aduyai.. Tak pe, lama-lama bergaul nanti, jadi la diri sendiri balik. Tapi rasanya payah, dengan orang yang baik, ayu, lemah lembut, sopan-santun ni memang tak boleh nak buat biasa. Kena jugak jadi macam diorang. Be urself Farahiyah..

Kak Wa la nampak paling "be urself". Jadi diri sendiri je, ramahnya, sukanya, inputnya. Suka-suka. Walaupun baru sehari diri ini mengenalimu, aku sudah tertawan. tertawan dengan akhlakmu. SubhanAllah! Tertawan dengan muslimat tak apa la, jangan tertawan dengan muslimin sudaaa..

Bila program dah nak tamat, tiba-tiba datang dia orang sahabatku. Salwani dan Baiti.. Boleh la juga jadi diri sendiri yang ngokngek. Pastu kene tegur dengan Baiti "Eh, mung tu fesi mane buleh wat macam aku". Tergelak juga dengar. Aduh! Lepas majlis nak bersurau, Kak Iza pun panggil semua fesi. Dapat imbuhan sikit, tak minta, orang bagi kita ambil. Rasa bersalah juga, dah la makanan disedia. Lumrah jadi fesi agaknya. Kak Iza cakap, sabtu depan ada lagi di Bukit Payong (kampung Amirul Zuhri). Kak Iza tanya la siapa yang boleh jadi fesi lagi. Saya tak ada hal, ok je. Kak Wa cakap, setiap minggu ada program macam ni, tapi lain-lain tempat seluruh Terengganu. Alhamdulillah, tak ada la masa saya terisi dengan benda-benda tak berfaedah cuti ni. Nak on9 pun tak sempat, balik malam penat, terus tidur.. Hari ni je free, tu pun pukul 10 nak pergi belajar kereta.

Fatayat


Bismillahirrahmanirrahim..

16-12-11 Jumaat

Saya ada program di Anggulia anjuran Dewan Muslimat Pas. Kiranya program pertama la kot saya sertai. Malam tu dapat sms daripada Ukhti Samihah(sopan je pnggil name mung). Forwarded message from Farah Raihan. Pagi tu saya ride moto disebabkan lesen kereta belum dapat, tapi bawa moto tak adalah sampai marang, bawa sampai rumah Siti Nur Salwani. Pastu, Farah Raihan ambil kami di situ. Ya Allah skemanyaaa ayat. Belajar untuk menulis secara formal. Sesampai disana, kami jumpa Kak Iza, ex-shams. Ada seorang lagi, tapi lupa nama apa. Baru tahu ex-shams yang terdahulu sangat aktif dalam program sebegini. Sementara ada masa ni, saya nak cerita la serba sedikit input yang saya dapat daripada program tu, namanya Kem Fatayat. Sepatutnya umur 20 ke atas, tapi tak apa la.. sweet seventeen nak join juga.

Sampai je di sana, daftar pastu masuk dewan. Lama juga menunggu untuk mula program. Mula-mula ada taklimat daripada ketua lajnah Tarbiah Negeri. Lepas tu baru ada munaqasyah daripada Ustaz Tirmizi bin Taha tentang Haid. Banyak ilmu dapat daripada beliau. Beliau meniru cara imam as-syafie mengkaji, dari kampung ke kampung duk kaji tentang haid. Buat research, ambil bancian. SubhanaAllah.. Lain-lain post nanti saya cerita tentang haid yang disampaikan oleh Ustak Tirmizi ni ya.

Selesai je Munaqasyah, dalam pulul 12.30. ye la, ustaz pun nak pergi solat jumaat. kami ada LDK, latihan dalam kumpulan. Masa ni la berkenal-kenalan dengan orang luar. Tapi tak ingat nama, hehe. sori. Main telefon buruk dengan siapa kuat. Telefon buruk tu, kena passing-passing maklumat kat orang belakang tentang gambar yang dilihat oleh orang paling depan. Lepas tu, yang belakang sekali, lukis balik. Tengok sama ke tak gambar tu. Siapa lebih kuat tu, kami di beri sehelai kertas yang di print gambar masjid terapung. Pastu kena koyak-koyakkan jadi cebisan kecil. Lepas tu kena cantumkan balik jadi seperti asal.. Susah? tak ada la susah sangat kalau ramai yang ada..

After that, omputis plak, Ustaz Kamaruzzaman menyampaikan ceramah tentang asas-asas aqidah. Seronok! Ustaz ni kelako. Dia cerita pasal bob lukman, dia cakap esok(sabtu) kena bersama bob lukman, minggu depan bob lukman. Asyik-asyik bob lukman. Seronok la dengar ustaz ni cakap. Dia cakap sebenarnya dia takut. Orang lain boleh la suka, gembira dengan penghijrahan bob lukman. Tapi dia sebenarnya takut. Sebab Allah ada cakap, kalau kita tak nak sebarkan agama Allah, Allah nak ganti orang lain untuk buat tugas tu. Takut, takut.. Kalau kita tengok sekarang, ramai artis-artis yang slow-slow berubah, Sham kamikaze.. Kita sepatutnya berusaha untuk menyampaikan agama Allah kepada semua, jangan takut untuk tegur orang. Ustaz tu cakap dia takut Allah gantikan dia dengan orang lain dalam menyampaikan agama Allah. Macam mana nak terangkan yer, cuba faham sendiri.

Masa solat zohor tu, kami semua solat berjemaah, sukaa sangat.. Selesai je solat, bersalam, cium pipi, terasa ukhuwah walaupun baru je jumpa. SubhanaAllah..

Ya Allah, jadikan kamu pejuang-pejuang agama-Mu yang ikhlas, yang berjuang untuk mendapat keredhoan-Mu.. ameen....

Friday, December 9, 2011

Hatiku

Detik yang cuma seketika ini..
Dalam kesibukan..
Jariku ingin terus menari-nari..
Mencoret bait-bait indah buat dia..
Ingin sekali aku menyoal kenapa..
Buntu tiada penyelesaian..
Yang ada cuma sepi..

Detik yang cuma seketika ini..
Aku berusaha menghargai..
Menghargai apapun kurniaan Allah..
Allah tidak menghadirkan dia dalam hidupku tanpa sebab..
Aku yakin itu..
Hikmah.. hikmah..
Ku selak lembaran lama..
Mengingat kembali peristiwa nostalgis..
Rindu..

Namun inilah yang terbaik...
Terbaik untuk aku dan dia, mungkin..
Lembaran lama itu ku imbas lagi..

Ku lihat pengorbanan dia untukku..
Ku lihat matanya meronta keranaku..
Ku lihat dia tertawa...
Ku lihat dia bermuram durja..

Aku hargai itu duhai insan...
Maafkan diriku..
Kerana buat kau menangis..
Kerana tidak buat kau tersenyum..
Aku ingin kau tahu..
Aku sangat menghargai dirimu..

Ku selak dan ku selak lagi...
Hikmah ku cari lagi..
Mungkin aku tidak mampu menghadapi itu...
Jadi Allah takdirkan sebegini..

Aku ikhlas................. ikhlas untuk melepaskan dia buat selama-lamanya.. Selamat tinggal cinta..


p/s: ada kemajuan, dah tak menangis.. hehe

Thursday, December 8, 2011

SPM oh SPM


Assalamualaikum..



Bila sebut je SPM, semua sibuk belajar dan belajar, ada yang berdebar, ada yang haiih... tak boleh nak cakap, Ada yang selalu bercakap, bersembang dengan kawan, tapi masa spm ni diam duduk dengan buku je. Kawan pun rasa terpinggir, sedih. Kalau tanya saya, berdebar ke tak. Secara jujurnya saya jawab tak. Saya sendiri tak tahu kenapa. Yang pasti jawapan saya "Alaaa.. SPM je pun, bukan nak pergi perang di Palestin. Berperang dengan pen je pun, bukan dengan senjata." lepas tu, mulalah kawan-kawan cakap "Kak long bijop doh, dakpe ar..". Saya pun menjawab kembali, "Bijop nape gop, trial aritu bukang buleh seterek A pong". jawapan jujurnya memang tak berdebar, main-main, entah apa nak jadi dengan diri ni. Seingat saya la, hari pertama tu tiba-tiba je rasa dup dap dup dap. Masa on the way berjalan dari asrama nak ke kantin sekolah baca yasin. Baru terasa degupan, tapi minima. Hati memujuk "Alaaaa, spm je pun. Tak mati lagi." Dup dap pun hilang. pergi dewan peperiksaan, jawab macam biasa. (??)

Sebut pasal spm, ada satu lagi kertas. PQS, Pendidikan Al-quran dan As-sunnah, antara subjek kegemaran saya. Semalam kertas Bahasa Arab Tinggi, masya-Allah. Siapa yang ambil BAT nih, tahu la macam mana. Maqal yang dihafal tak keluar sebijik, jadi kena buat sendiri la. Cari isi, hurai sendiri, letak hadith sikit, kata hikmah bagi cantik. Nahu tu la takut silap, gopoh-gapah nak siapkan maqal. Maqal yang keluar sebijik, tak faham pula arahan dia. Redo je la, yang penting jawab. Kertas 1, mamnuk minal sorof, ya Rabbi! Biasanya dia suruk istakhtij (keluarkan) je, tapi kali ni bayanni nauk(tentukan jenis). Memang tak hafal. Banyak sangat. Takpe, dah lepas pun. Sekarang masa untuk tawakkal. Bismillahitawakkaltu a'lAllah..

Pengalaman juga belajar di asrama ni. Tapi kadang-kadang tertekan bila tengok kawan belajar berterusan. Memang rasa nak kekoh je kawan tu. Rileks la, janganla stres sangat. Masa jawab kimia baru-baru ni. Kimia dah buat mata ni menangis. Memang tak nak nangis pun masa tu, tapi tiba-tiba rasa sebak. Lepas tu hantar mesej kepada seseorang "stress". Masa tu tak tahu nak cakap, perasaan hanya Allah yang tahu. Tak pernah-pernah kertas peperiksaan buat saya menangis, tiba-tiba je. Rindu keluarga kot. Ye la, sepanjang peperiksaan tu, ada je mak ayah orang lain datang melawat, duduk dekat ke, jauh ke, datang jugak. Saya ni, tak ada siapa nak datang melawat, al-maklum saja la naik moto ke asrama. Bak kata muslimin aspura "Moto pejuang muda kan ada", kalau minta tolong diorang beli barang. Kertas 3 kimia, menangis dalam dewan sebelum mula jawab. Memang masa kimia ni, orang sebelah tak boleh nak jenguk kertas la, mood tak ok. Haihh... emosi sungguh. Lepas kimia, biologi pula. Biologi, pagi tu je sedih kejap, sempat jugak air mata menitis dua tiga titik,

Teringat pula masa jawab fizik kertas satu. "Pssttt.. Pejuang Muda, Pejuang Muda", suara dari belakang. Seingat saya, yang duduk belakang saya Faiz Othman. Mesti nak jenguk jawapan ni, tak tahu nak share macam mana. Maaf la bruno mars(nama gelaran faiz). Memang tahun ni saya terkenal dalam kalangan muslimin form5 dengan nama Pejuang Muda. Dulu tak pula diorang kenal saya. Lepas dilantik jadi Penghulu Wati kem form5, Masu'lah perkhemahan, makin diorang kenal pula. Dilantik bukan atas dasar layak atau berkepimpinan, tetapi atas dasar enjoy. Kalau lantik yang berkepimpinan, kurang la sikit enjoynya, sebab tu lantik saya. Boleh la melawak, suka-suka, rileks. Sampai sekarang masih ada yang berbunyi "Sape tak kenal Masu'lah perkhemahan, Pejuang Muda kiter!". Tergelak dibuatnya. Kenangan masa sekolah. Nanti mesti rinduuuuuuuuuu sangat-sangat... Generation-94 dalam kenangan..

P/S : 19 hari bulan nim, aku test JPJ keter, sape nok ajop gi jalan, bereh je.. mari r belake neh.. kite gi RFC.. ade ke sabboh, orang dop kenal RFC kat ane.. heishhh....

Wednesday, November 9, 2011

Rindu





Hari ini hati rasa tak menentu...
Yang mampu ku katakan adalah..
Aku merinduinyaaaaa...................................

Setelah sekian lama aku membisu..
Melayan egoku..
Berharap dia kendurkan egonya...


Namun..
Aku tewas!
Aku terlalu merinduinyaaaaaaa............

Ya Rabbi...
Tolong hamba-Mu.....
Aku sendiri tidak mengerti apa yang aku inginkan...
Tenangkanlah hatiku ya Rabb...

KAU jadikan hatiku seperti hatinya...
Hati yang langsung tidak mengingatiku..
Hati yang langsung tidak merinduiku..
Hati yang langsung tidak menyayangiku..
Hati yang langsung tidak mengintaiku..
Hati yang langsung tidak menghargaiku...

Pimpinlah aku ya Rabbi..
Payungi ku dengan cinta-Mu..
Supaya mudah untuk aku mengawal hatiku..
Hati yang terlalu menyintai hamba-Mu itu..

Hamba yang terlalu banyak kekurangan..
Namun kekurangan itu sudah dibutakan dengan CINTA...

Kenapa??? Why??? Limaza???
Kenapa ianya hadir?
Aku cuma mampu menjawab..
Itulah takdir-Nya...
Itu akan menjadi kenangan terindah seumur hidupku...

Aku tidak menyalahkan takdir..
Justeru aku bersyukur dengan kehadirannya..
Mengenalkan aku erti cinta manusia..
Mengajar aku menghargai apapun kurniaan-Nya..

Ya Rabbi..
ENGKAU yang menciptakan aku..
ENGKAU lebih mengetahui apa yang ada di hatiku..
ENGKAU jugalah pemilik hatiku..
Maka..
Jika menurut-Mu rasa itu baik untukku..
KAU kekalkanlah..
Jika menurut-Mu rasa itu hanyalah berdasarkan nafsu..
Buanglah ia daripada diriku..

Aku tidak inginkan cinta nafsu bersarang dihatiku... Membutakan mataku... Memekakkan telingaku.. Membisu mulutku.. dan Menghitamkan hatiku..
Takdirkanlah yang terbaik untukku ya Rabb..........

Friday, October 28, 2011

Nothing... ^_^


Tak ada apa pun nak update.. cuma nak upload gambar..


Mahligaiku.. hehe.. ni rumah penulis.. sederhana je. kereta pun antik.. proton saga lama... kereta tu tak akan dijual.. sampai bila-bila kot... sebab kereta tu je mak penulis pandai bawak.. kereta lain tak pandai..

yang ni orang terengganu panggil got ayang.. sebutnya macam 'goat' ayang.. reban ayam la kirenye ni.. kite orang kampung.. reban pun buruk je.. reban pak sedara punye ni..

ni plak kotak pensel handmade.. mesih jahit rosak jadi t
angan kenela bergerak...
tingkap yang menyimpan seribu cerita yang menjadi tempat pelabuhan air mata.. (tingkap bilikku)


Bila tangan melakar sesuatu.. benda ni je slalu penulis lukis.. purdah purdah...


Antara purdah yang dah dijahit...


Ni namanya beg sekolah jenama kak long.. Sebenarnya beg ni ada lambang MU, sebab tu penulis jahit.. pastu ni la hasilnyaa.. jeng jeng jeng....


Saturday, September 17, 2011

Lafazkan kalimah itu


Lafazkan kalimah itu.. Lafazkan kalimah syukur.. Alhamdulillah... (UNIC-erti syukur)

Sebelum baca post kali ni, penulis harap pembaca-pembaca sekalian sudah melafazkan kalimah itu (alhamdulillah). Tangan ni tiba-tiba je rasa gatal nak tulis pasal syukur. Erti sebuah kesyukuran bukan terletak pada kalimah semata-mata. Ucap alhamdulillah beribu-ribu kali pun kalau tak menghargai nikmat yang Allah bagi, tiada makna kalimah syukur yang dizikirkan. Entri ni penulis ingin menzahirkan tentang syukur, redha, sabar dan ikhlas. Empat perkara yang rasanya terlalu payah untuk dilakukan, untuk dipraktikkan. Hanya Allah yang tahu bertapa kita perlu kepada KEKUATAN itu untuk menjadi insan yang bersyukur, menjadi insan yang redha, menjadi insan yang sabar, menjadi insan yang ikhlas.

Sahih Bukhari ada menyebut...
Daripada Abu hurairah r.a, daripada Rasulullah, baginda bersabda, "Kaya itu bukan kerana banyak harta, tetapi kaya itu adalah kaya jiwa".

Kaya jiwa? Apa yer? kaya Jiwa adalah rasa cukup, rasa lengkap dengan apa yang Allah bagi kepada kita walaupun di mata orang lain kelihatan kurang, fakir. Kalau nak contoh, penulis bagi contoh ni je la. Setiap orang di dunia ni tak ada yang sempurna, perfect, dan untuk apa kita mengharapkan pasangan yang sempurna? (sikit-sikit cinta) Kita nampak segala kekurangan pasangan kita tanpa kita nilai kebaikkan yang ada pada dia, tanpa kita nilai kelebihan yang dia ada, tanpa kita nilai pengorbanan yang telah dia lakukan. Adilkah? Sebaiknya kita pandangi dia dengan mata kebaikan, dengan hikmah, melihat kelebihan dan tutuplah sebelah mata yang memandang kepada keburukan itu. Pada masa yang sama bantu dia untuk berubah. (Macam couple pulek yek, jangan salah faham) Apabila kita berasa cukup, berasa lengkap maka bahagialah hati kita. Walaupun apa yang kita hajatkan tidak dapat, dengan rasa CUKUP sahaja sudah mampu membuatkan kita BAHAGIA. Didiklah hati, usaha dan usaha. Kita tak akan menyesal kerana yang akan kita jumpa nanti adalah KEBAHAGIAAN. Yang kita buang pula PENDERITAAN. Nafsu yang tak pernah henti memaksa diri, yang tak pernah kenal erti CUKUP. SubhanAllah. Alhamdulillah. Allahuakbar. Ya Rabbi, aku bersyukur kerana Kau hadirkan dia dalam hidupku walaupun aku tak pasti apa takdirMu.

Rasulullah bersabda lagi yang bermaksud, "Apabila Allah mnghendaki kebaikan terhadap seorang hamba, Dia menjadikannya kaya jiwa dan dalam hatinya ada taqwa. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap seorang hamba maka Dia menjadikan kefakiran dihadapan matanya. (Riwayat Hakim daripada Abu hurairah)

Orang yang hanya melihat keburukan, yang melihat kefakiran dihadapan matanya tak akan pernah berasa tenang. Lihatlah sesuati dengan mata hati. Seburuk-buruk mana pun ujian yang Allah bagi, pasti ada kebaikan tersembunyi di dalamnya. Yang penting nilai dengan mata hati. Untuk apa kita selalu melihat kepada kekurangan? tidak pula melihat kepada kebaikan dan ibah yang ada disebaliknya? Golongan ini, Allah menghendaki keburukan keatasnya. Muhasabahlah andai ini yang dirasai.. Istighfar dan kembalilah mendidik hati. Hati kalau dibiar, akan ada titik noda yang bersarang. Makin lama makin besar dan makin payah untuk dibersihkan. "Aku miskin nak pergi sekolah pun tak mampu". Bersyukurlah kerana masih ada rezeki untuk dimakan. "Aku setiap hari makan makanan sama, mak ayah masak makanan tak sedap", bersyukurlah kerana masih ada ibu dan ayah tempat bergantung. Janganlah kita berasa bahawa Allah tidak menyayangi kita kerana membebankan kita dengan ujian yang tersangat berat. Apa yang Allah limpahkan kepada kita, rezeki mahupun ujian segala-galanya adalah yang TERBAIK. Apa yang terjadi ada hikmahnya. Percayalah! Janganlah kita menyesal dilahirkan miskin, menyesal dilahirkan yatim, menyesal dilahirkan dalam keluarga yang kurang didikan agama. Semua itu adalah hadiah untuk kita. "Allah menghadiahkan aku ujian, ujian yang bakal mendekatkan diriku denganNya". Pujuklah hati. Bimbinglah hati.

Sungguh penulis tak layak untuk berkata seolah-olah ujian yang pembaca lalui mudah. Penulis tak pernah diuji sebegitu, orang yang tidak berasa tak boleh cakap. Bila bercakap seolah-olah menghukum. Apa salahnya sekali sekali kita rileks, anggap kesakitan itu cuma benda kecil. Allah janjikan sesuatu yang lebih besar. Besar ujian, besarlah nikmatnya. Cuma ingin ingatkan bahawa Allah uji kalian dengan ujian sebegitu, ujian lain Allah uji untuk penulis, untuk orang lain, lain pula ujiannya. Janganlah berkata seolah-olah diri kita orang yang paling malang orang yang paling banyak diuji. Sabar dan sabar. Hati yang tidak menyintai dunia akan bahagia, kerana apa yang dilihat, apa yang dinilai semuanya dikaitkan dengan akhirat, dengan syurga yang diidam-idamkan. SubhanAllah! semoga kita tergolong dalam ahli-ahli syurga, ameen.

Hargai nikmat depan mata... Sabar dengan ujian menimpa.. Redha dengan ketentuanNYa.. Ikhlas segala-gala yang terjadi sepenuh hati... Syukur dengan limpahan kasih sayang Rabbi...

Selamat berbahagia buat hati-hati yang sabar ikhlas dan redha.. Juga buat insan bersyukur.. InnAllaha ma'ana. Allah bersama kita.

Saturday, September 3, 2011

Kenapa..


Bismillahirrahmanirrahim..

Post kali ni tak tahu apa tujuannya, sekadar meluangkan masa kosong yang berbaki. Bersendirian di rumah..

Entah kenapa, hari ni rasa sedih, sayu, pilu. Nak bercakap tak ada mood, diam dan senyum. Tak ada mood nak makan, sekadar kuih raya jadi alas perut.

Rasa nak menangis dan terus menangis walaupun mata dah bengkak. Entah apa tujuannya, penulis sendiri tak tahu apa yang penulis nak. Cuma meluahkan apa yang terbuku di hati. Dizahirkan dengan air mata.

Tadi pergi raya rumah kawan mak, penulis cuma senyum duduk diam. Makan tak jamah langsung, tak ada selera. Pergi sana bawa buku Bercinta Sampai Ke Syurga. Kawan mak tegur "Bagusnya.." Rasa macam nak jawab je "Bukan bagus, tapi tak ada mood". Entah apa yang bagus, penulis pun tak tahu. Rasa tak nak bercakap, nak cakap pun slow-slow je. Biarlah hari ini air mata jadi peneman.

Balik rumah, perut ni rasa sakit, loya. Masuk angin agaknya. Tadi dah muntah. Sakitnya tak adalah sangat. Sakit lagi menangis selepas subuh tadi. Rasa macam ada yang cucuk jantung ni, rasa ada orang siat hati ni, rasa sakit! Penulis pun tak tahu kenapa.. kenapa menangis sampai macam tu sekali.. Benda kecil je pun, tak kan nak nangis..

Jujur, Mata ni dah bengkak sangat dah untuk nangis. Tapi masih ada sisa-sisa air mata yang tinggal, yang belum diluahkan. Harap-harap esok lusa ok la, esok dah nak sekolah. Bila kita sayangkan sesuatu, kita cintakan sesuatu. Kita akan takut kehilangan benda tu. Sedih sedih.. Setiap ujian yang Allah bagi, tu kafarah dosa. Cuma ini kata-kata yang dapat penulis guna untuk pujuk diri.

Ya Rabbi.. Hanya padamu aku panjatkan doa.. Tenangkanlah hatiku.. Lapangkanlah dadaku.. Permudahkanlah urusanku.. Takdirkanlah apa yang terbaik untukku... ameen ya Rabbal a'lamin..

Monday, August 29, 2011

Tabarakallahu minna wa minkum..


Bismillahirrahmanirrahim..

Teringin juga untuk mencoret sesuatu di akukaklong pada malam raya ni. Maaf dan ampun dipinta andai ada terguris dengan kata-kata penulis. Semoga Syawal kali ini membawa keberkatan buat kita, dan sebagai titik permulaan untuk bahagia. (bahagia?) Bahagia bersama keluarga, bersama sahabat, bersama adik-adik, bersama kakak abang, dan bersama suami dan isteri (bagi yang baru berumah tangga) bersama cahaya mata pertama. Seronok kan?? tak kurang juga yang berhari raya tanpa insan tercinta.. Pemergian yang sungguh menduka cita. Semoga kuat dan tabah! Setiap ujian yang Allah bagi adalah kafarah dosa. Bergembiralah kalian kerana dosa kalian sedang berkurang. (apesal la post kali ni serius semacam).


"Tabarakallahuminna wa minkum" dalam banyak-banyak mesej yang penulis terima, ada dua je mesej yang ada ungkapan ni. Selama penulis hidup, form 4, tahun lepas baru tahu kewujudan ungkapan ini. Tu pun sebab ada MFB, ada seorang user MFB buat status. Sepatutnya kita sebagai ummat Islam melazimkan ungkapan ini. Bukan sekadar "Selamat Hari Raya. Maaf Zahir dan Batin". Seingat penulis ada kisah di sebalik ungkapan tu. Tapi dah lupa, hehe.

Sebenarnya tak ada benda penting pun yang nak dipostkan malam ni. Lepas buat post ni, nak sambung menjahit. Duk sibuk jahit tudung orang, tudung sendiri tak terjahit. Assalamualaikum warohmatulahiwabarokatuh! :)

Friday, August 26, 2011

Usrati MFB geng lama..


Assalamualaikumwarohmatullahiwabarokatuh..
Dah setahun ukhuwah kita terbina.. Manisnya lebih daripada manis madu... Apatah lagi manis kurma.. Maniskah kurma itu? hehe. Dek kerana bosan menunggu masa habis jawab exam PQS, penulis pun lukis benda ni.

Friday, August 19, 2011

Istikharah Cinta

Terdengar lagu ni semsa blogwalking. Istikharah cinta. Sebut pasal istikharah, teringat kepada dia, nostalgia lama yang perlu dilupakan.. Semoga Allah pertemukan diriku dengan istikharah cintaku... Ameen..

Wednesday, August 17, 2011

Diri Yang Terleka



Duhai diri yang sangat pelupa..
Uban belum memutih dikepala..
Tapi pelupanya mengalahkan insan lama..
Hai..
Diriku... Sudahlah..




Sudah menjadi kemestian bagi seseorang, LUPA akan sesuatu yang tersangat penting. Lupa akan nikmat yang dikurniakan Allah. Lupa pada hikmah yang ada disebalik ujian yang diterima. Lupa untuk muhasabah setiap hari. Lupa untuk mengingati Allah. Lupa untuk menjadi orang yang sabar. Lupa untuk menjadi orang redha. Lupa untuk beribadah seikhlas mungkin. Lupa untuk menghargai jasa ayah bonda. Lupa untuk menjadi kakak yang solehah. Lupa untuk jadi sahabat yang prihatin. Lupa dan terus lupa... Alpa dan terus leka.. Ya Rabbi, diri yang tersangat lemah.

Bulan Ramadhan sudah di sukuan akhir, tak terasa pun hadirnya Ramadhan. Kini terpaksa menerima kepergiannya pula. Alangkah indahnya andai setiap bulan, bulan Ramadhan. Bulan yang memaksa diri ini beribadah. Paksaan demi paksaan sedikit sebanyak mengajar diri untuk ikhlas. Pengorbanan demi pengorbanan, mengajar erti perjuangan. Sedihnya bila mengenangkan diri dari awal Ramadhan yang selalu leka dan tidak berusaha untuk berubah. ANDAI INI RAMADHAN TERAKHIR??... Akan ku minta lagi pada Allah supaya lanjutkan Ramadhan kali ini.. Lanjutkan Ramadhan ini hingga akhir usiaku...
Adakah aku hipokrit? persoalan yang selalu menghujani benak. Jawapannya : Entahla. Kadang-kadang kita inginkan kebaikan, dalam masa yang sama kita terleka. Bila terleka, orang akan tengok dan orang akan set dalam mind, kita sebegitu orangnya. Tapi bila dah muhasabah diri, bila dah kembali kepada fitrah yang sebenar(ye ke?) . Orang cakap, tak payah nak hipokritlah, aku tahu siapa kau. Sedih? Itulah manusia(termasuk diri penulis yang masih wujud sebagai manusia), suka memandang keburukan berbanding kebaikan. Keburukan disimpan dan dijadikan kenangan. Sedangkan kebaikan dibuang macam sampah, dialir bagai air sungai yang mengalir ke laut.

Layakkah kita menghukum orang? Sedangkan menghukum itu tugas Allah. (Harap faham, bukan hukuman jenayah atau hudud ni). Menghukum seseorang yang pernah melakukan kesilapan. Dah buat silap sekali, bermakna dia akan buat silap selamanya?? Layakkah kita? Kita pun tak tahu selama mana hidayah yang Allah bagi ini akan kekal pada kita. Tak mustahil dengan sifat angkuh kita, sombong dan takabbur kita, Allah tarik balik hidayah. Pada ketika itu, kita akan teraba-raba dalam gelap mencari sesuatu yang tersembunyi jauh. Me
ncari nur. Bukan nur kasih, tapi nur hidayah daripada Allah.
Payahnya bila sudah dikuasai nafsu. Seolah-olah terbelenggu daripada melakukan kebaikan. Dipujuk pujuk hati, tapi masih degil. Ya Rabbi! Nak sental dengan apa lagi ni? Usaha dan terus usaha mendekatkan diri dengan Allah. Juga berdoa supaya hati lembut. Amalkan surah taha ayat 1-5. InsyaAllah, lembutlah dengan izin Allah.



Bulan Ramadhan, bulan yang sibuk dengan exam. Trial SPM, sebulan penuh merampas ramadhan. Sampainya hati trial ini. (Walaupun trial tak ada hati) Beza pula dengan adik penulis yang belajar di pondok. Sebulan ni cuti, balik rumah. MasyaAllah! Seronoknya! Sebenarnya tak ada la sibuk sangat, cuma sengaja menyibukkan diri. Sibukkan dengan tidur.. hoho.. CMR terbengkalai gitu je. Ada juga sahabat minta sambung. InsyaAllah nanti abis trial penulis sambung. Post kali ni macam pelik je, post sambil chat dengan kak punur. Tu yang rasa pelik. tak apa lah, pelik-pelik pun blog sendiri.



Saturday, August 6, 2011

Kak Long Nok Gi Palestin?



Gambar adik.. Muhammad Aimanuddin..


"Kak Long nok gi palestin?", tanya adik penulis yang bongsu, darjah satu(dalam gambar). Baru lepas berbuka, duduk depan tv, penulis sembang-sembang. Kebetulan pagi tu tengok MHI sebut pasal bantuan ke palestin. Penulis memain je cakap nak pergi palestin, nak gurau dengan adik ke2(form2), tapi adik bongsu je yang peka. Yang lain buat dunno. "Kak Long jangan pergi la", (sudah di translate) Adik merayu-rayu. Penulis lagi la rasa nak main-main. "Kenapa? Biarla, Aiman main la laptop kak long. Kak Long nok gi jauh",Penulis jawab, sambil membelai Aki(meaw). Muka Aiman sayu, matanya mula berkaca. Rasa nak tergelak pun ada, tapi mata ni rasa nak menangis jugak bila tengok adik camtu. Cover, cover, jangan nanges.

"Mok, betul ke kak long nok gi Palestin?", Aiman tak puas hati, dia tanya mak. Mak menafikan, ish! tak boleh pakat la dengan mak. "Kak Long jangan la pergi, nanti kena tembak, Kak long mati la",Aiman terus memujuk. Makin dia pujuk, makin rasa nak permainkan dia. "Esok kak long nak gi, naik moto ke lapangan terbang. Aiman tunggu la". "Kucing sape nak jaga? Sekolah kak long?" Pujuk lagi. "Aiman la jaga kucing, nanti kak long sekolah di Palestin la". Macam-macam alasan dia bagi, nak pujuk penulis jangan pergi Palestin.

Bukan alasan tu yang nak dijadikan cerita, tapi... Pengetahuan dia pasal Palestin tu. Sayang juga dia kat kak long dia.. hehe. Bila macam-macam alasan yang dia bagi, macam-macam pujukan dia buat, bermakna dia tahu keadaan Palestin. Sekurang-kurangnya dia tahu, walaupun dia tak nak pergi. Dia tahu yang Palestin tersiksa, tak aman-aman. Darjah satu, tak semua budak darjah satu tahu pasal ni.

Penulis, masa tu gurau dan tak ada yang layan pun, tapi dia ambil serius pula. Nampak kepekaan dia. Tengah-tengah malam, kesian plak. Pukul 2.30 pagi, "Kak Long tak pergi Palestin la, Kak long tipu je",dengar suara mak. Sampai mengigau adik penulis. Kesian dia. Malam ni penulis tidur dalam bilik, dia pun tercari-cari. "Kak long tak dop, Abang Mir takdop", Alahai,, kesiannya.... Im sorry, tapi nak usik lagi!

Semoga adik penulis, Aiman jadi Mujahid. Bebaskan Palestin suatu hari nanti, jadi seperti Salahuddin Al-ayubbi. Sejak kecil didedahkan dengan isu Palestin, insyaAllah, dah besar rasa nak berjuang demi keamanan Palestin. Tahu keadaan Palestin. Kalau didik dari kecil, semuanya jadi mudah. Sebab tu penulis tak manjakan sangat adik bongsu tu. Nak manja, manja dengan mak. Dia tak pakai seluar, nampak je kak long jeling "Kejap kak long, nak cari seluar". Takut dicubit. Jahat tak kak long? Hehe, Manja dengan mak ayah je la, kak long jadi pendidik, insyaAllah. Kalau mak ayah tak ada(keluar gi jalan) barula boleh manja, manja pun kena dengar kata yek.

Budak-budak ni, kalau tak ada mak ayah, dia jadi reti, jadi pandai. Masa mak ada, tak nak solat. Bila mak tak ada, ajak je, "Aiman semayang same". Terus dia ikut. Senang je kan? Abang-abang dia pun, kalau tak pakai baju, memang kena cubit la. Adik yang ke2 tu, dah tak boleh dicubit, dia tak rasa. Kena tumbuk je atas belakang. Ayuh la para mujahid! Adik ke4, hurm... Perempuan, malas nak cerita.

Thursday, August 4, 2011

Duhai diriku..




Duhai diri..
Bangkitlah dari mimpi..
Mimpi yang hanya dusta..
Mimpi yag melalaikan..
mimpi yang membuat kau jauh dariNya..

Duhai diri..
Usah kau kejar cinta sementara..
Cinta manusia dusta semata..
Cinta yang hanya buat kau derita..
Cinta penambah duka..

Duhai diri..
Tanam dalam dirimu azam..
Azam untuk lupakan dia..
Azam untuk bina bahagia..
Bahagia bersama Sang Pencipta..

Duhai diri..
Cukup sudah kau derita..
Kerana kata nista..
Kerana makian si dia..
Kerana hinaan manusia..

Duhai diri..
Kembali padaNYA..
Sepertimana dulu..
KAU CUMA CINTA DIA..
Kehangatan cinta yang menitiskan air mata..
Sebak! Sayu! Pilu!

Dulu kau cinta DIA..
Tapi cinta itu kian pudar..
Kerana dunia..
Katakan "Aku benci dunia!"
Aku ingin cepat menemuiNya..



Puisi ni penulis jumpa dalam diari, dah lupa bila tarikh buat..
tak perasan langsung, alang-alang dah on9.. post je la..

Bila sekali diri terleka, payah untuk kembali ke pangkal jalan..
Kerana segala yang terjadi akan tinggal kenangan..
Kenangan yang mustahil untuk dilupakan..
Kerana di sebalik kenangan ada makna..
Makna yang tidak dapat dirungkai dengan kata-kata...
Cuma hati dapat merasa..
Cuma perasaan yang terluka..
Cuma mata yang meronta..




Tuesday, August 2, 2011

Muda kita kemana?




Bismillahirrahmanirrahim..



Post kali ni dimulakan dengan firman Allah surah Al- Mujadalah ayat ke-11 yang bermaksud...

Hai orang-orang beriman apabila kamu dikatakan kepadamu: “Berlapang-lapanglah dalam majlis”, Maka lapangkanlah niscaya Allah akan memberi kelapangan untukmu. dan apabila dikatakan: “Berdirilah kamu”, Maka berdirilah, niscaya Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat. dan Allah Maha mengetahui apa yang kamu kerjakan.(Al Mujadalah 11)

Cuba hayati makna perkataan yang di bold. Fikir fikir. Ok, dah! Penulis ada satu cerita nak kongsi. Petang tadi, sebelum asar, adik angkat penulis call. Dia cakap, ada sheikh datang di sekolah dia, sheikh tu dari syria. (aiseyh, syria yang nostalgia) Pastu, adik penulis cakap, sheikh ni, umur dia 19 tahun baru. Sekarang bergilir-gilir jadi imam di masjid-masjid. Malam ni jadi imam di seberang takir (kampung haz). Kagum penulis bila di sebut umur dia, 19 tahun! Beza 2 tahun je, dah la hensem (adik angkat penulis cakap). Nama tak sempat tanya.19 tahun. Masa muda dia di habiskan dengan benda yang berfaedah. Belum sampai 20, dah boleh digelar ulama'.

Masa muda kita, cuba tepuk dada tanya iman, apa yang kita isi sekarang?? Yang sudah tidak muda lagi, tepuk dada tanya iman, dulu apa yang dibuat, masa muda-muda? Berfoya-foya dengan perempuan?? mengorat? bercinta?? bermain?? lagi parah kalau bermaksiat! Nauzubillah! Ini yang akan kita jawab depan Allah di akhirat kelak?

Masa yang kita ada ni rugi kalau kita tak salurkan ke arah kebaikan. Hidup kita di dunia ini, kejap je, tak lama. Nanti di akhirat kita hidup kekal selama-lama-lama-lamanya. Berkorban sikit untuk agama, apa la sangat nak dibandingkan nikmat yang Allah kurniakan. Menuntut ilmu itu wajib, dan dikira jihad. SubhanAllah, budak sekolah sedang berjihad!

Belajar, belajar, belajar.. ada yang bercita-cita nak jadi doktor, ada yang nak jadi arkitek, ada yang nak jadi peniaga. Terserah cita-cita apa, yang penting jangan lupa syariat yang Allah tetapkan. Sesiapa yang nak jadi doktor, penulis sarankan baca buku 'denyut kasih medik' hasil karya Dr Farhan Hadi. Bagus buku tu, berkerja sebagai doktor, pada masa yang sama menjadi daie. Hebat! Digandingkan pula dengan isteri tercinta yang mantop dari segi penulisan. Fatimah Syarha, nama yang ungul dikalangan para peminat buku. Seorang pensyarah, pada masa yang sama turut menjadi daie. Ya Rabbi! Hebat hamba-hambaMu ini! Kelantani wa Terengganui.. Bertemunya mereka tidak diduga. Membina cinta halal yang bahagia. Aduh! kembali kepada topik.

Menuntut ilmu, Allah angkat darjat. Pepatah arab ada menyebut "Utlubul I'lma Walau Fisin" (tuntutlah ilmu walau ke negeri cina), Kenapa cina? Sebab pada masa tu, cina merupakan sebuah pusat ilmu yang maju, (boleh la belek buku sejarah form 4) "Tuntutlah ilmu dari buaian ke liang lahad". Maknanya tuntut ilmu dari kecil, dalam buaian. Walaupun dalam kandungan lagi boleh menuntut ilmu, tapi pepatah arab ni menunjukkan bahawa tuntutlah ilmu dari kecil. Tu yang nak ditegaskan. Kita kecil ke? tak kut. Muda memang muda, tapi bukan kecil. Tak terasa ke, bila penulis sebut syabab syria berumur 19 tahun, sudah digelar ulama'. Tak rasa tercabar ke?

Masa muda kita, akan dipersoal di akhirat, semua benda yang kita lakukan akan dipersoal. Dari firman Allah, kita boleh faham bahawa Allah mengangkat darjat orang yang beiman dan berilmu. Iman, Ilmu. Iman kekadang turun, kekadang naik. Yang berhak menurun dan menaikkan iman adalah Allah S.W.T. Tapi, tanpa usaha bagaimana iman akan naik? Usaha untuk tingkatkan iman tak ada yang lain selain mujahadah. Sikit-sikit perjuangan yang diselit dalam post, gini la.. Dah nama pun mujahidah, benda ni jela yang ada dalam kepala.

Ilmu.. Masa muda rugi kalau kita tak isi. Masa ni kita sihat, kita lapang. Yer, ramai remaja merungut, masa tak cukup. Padahal kita dah diberi masa yang sangat banyak. Cuba tengok mak ayah kita, cari rezeki, nafkah, nak masak, kemas rumah, urus rumah tangga, bil air, bil letrik, bil kereta, anak-anak nak dididik, isteri nak di tarbiah. Tu belum masuk yang berpoligami. Sibuk! Masa yang ada cuma sedikit. Kita yang remaja, tak ada bini, tak ada laki, tak ada anak, duk sibuk cakap tak ada masa, busy la. Macam-macam. Rugi la kalau kita tak luangkan masa sekarang untuk kutip ilmu Allah yang ada di muka bumi ni.

Tuntut ilmu bukan untk digelar ulama', bukan untuk digelar sheikh, tapi untuk menjadi seorang a'lim. Orang yang berilmu. Masa muda ni fikiran tajam, macam-macam boleh ingat. Ilmu yang kita belajar sekarang boleh kita praktikkan masa akan datang. Disamping menuntut lagi, tuntut dan tuntut. Sebagaimana pepatah arab yang disebut tadi. Sehingga liang lahad.

Kematian, sesuatu yang menggerunkan bagi sesetengah orang. Ada pula yang menanti-nanti hari kematian itu. Tapi hari itu tak juga muncul. Ku harap syahid untuk diriku. Bukan itu yang ingin dibincangkan, tetapi dalam menunggu hari kematian, hari terakhir di dunia. Takkan la kita tangan kosong je, bertemu Allah. Bekalan mana?

Hidup di dunia ini sebagai musafir yang ingin menuju ke destinasi. Destinasi pula akhirat, yang mana perlukan bekalan. Bekalan baik yang dibawa, maka kita ke syurga. Bekalan buruk yang dibawa, ke neraka la kita. Nauzubillah! Masa muda seolah-olah separuh daripada hidup kita, kadang-kadang lebih! Masa ni mungkin menjadi penentu dimana kita di akhirat kelak. Usaha dan usahalah untuk menjadi yang terbaik di mata Allah.

Semoga sahabat dan penulis mendapat ilmu yang bermanfaat di dunia agar menjadi bekalan di akhirat kelak.. amen ya Rabb

(post ni macam pening, kalau pening ignore jep)

Monday, August 1, 2011

Puasa


Dengan nama Allah yang Maha Pemberi kurnia...


Alhamdulillah.. Dah sempurna satu hari berpuasa, ada 29 hari lagi insyaAllah. Hari ni berbuka dengan kurma 2 biji, air suam, roti john yang di kerat-kerat 2 potong, karipap, kuih kuning.. tak tahu nama apa (kuih bersih kot). Macam banyak je bila senarai. Nasi penulis ingat tak nak sentuh sepanjang bulan puasa ni. Mula-mula ingat nak makan kurma dengan air suam je, tapi entah kenapa, nafsu ni rasa nak makan benda-benda lain tu. (haiih nafsu, kalaulah aku boleh bunuh kau)

Rasulullah berbuka dengan buah tamar je, jadi penulis nak usaha jugak biar jadi macam Rasulullah. Doa-doakan yek, mudah-mudahan berhasil. Ameen. Cuba bayangkan ni ramadhan terakhir untuk kira, rugi rasanya kalau tak hidupkan sunnah rasulullah. Bulan yang mulia penuh berkat ini, usaha untuk perbanyak sunnah, perbanyak ibadah. Semoga amalam-amalan kita diangkat oleh Allah S.W.T.

Jadikan puasa kita ni bukan sekadar menahan diri dari lapar dan dahaga bermula dari terbit fajar sehingga terbenam matahari semata-mata, selepas terbenam tak payah tahan ke? Maksudnya jangan makan lebih-lebih sehingga kenyang. Makan semasa lapar dan berhenti sebelum kenyang. Dah sendawa sekali tu, cukup-cukup la makannya. Amalkan sunnah semasa makan, cara nabi duduk. makan guna 3 jari. jilat jari lepas makan. Maaf, hujung jari sahaja yek. Jangan djolok sampai ke halkum pula, kang termuntah, sape nak jawab?

Mentang-mentang masa siang tahan lapar, dah berbuka, berbuka sakan. Makan tu makan ni, sampai lupa dunia. Ya Rabbi! Semoga dijauhkan. Bersederhanalah dalam segala-galanya. Kesederhanaan ni la yang akan membuahkan kebahagiaan. Kalau tak percaya, cubalah! Rasa redho je dengan segala-galanya. Ada makanan kita makan, tak ada kita makan yang ada. Tak ada jugak. telan air liur sudah. (ni bab makan). Didik supaya dalam diri kita ada sikap qanaah, zuhud. Siapa tak nak jadi orang zuhud?

Kisah Nabi Yahya a.s. dan iblis laknatullah.

Telah diriwayatkan bahawa Yahya a.s. telah melihat iblis membawa pengait dari segala macam bahan. Maka Yahya a.s. pun bertanya: "Wahai iblis, pengait apakah yang kamu bawa itu?". Mendengar pertanyaan dari Yahya a.s. maka iblis pun berkata: "Semua yang aku bawa ini adalah untuk kesenangan nafsu, aku akan mendapatkan anak Adam dengannya".

Lalu Yahya a.s. bertanya: "Adakah bahagian aku didalamnya?". Berkata iblis: "Ya ada, kadang-kadang kamu kenyang, lalu aku membuat kamu merasa berat untuk bersolat dan berzikir". Bertanya Yahya a.s. lagi: "Ada apa-apakah selain dari itu bagiku?". Berkata iblis: "Tidak". Yahya a.s. berkata: "Bagi Allah wajib atasku, aku tidak akan memenuhi perutku dengan makanan-makanan untuk selama-lamanya". Mendengar kata-kata dari Yahya a.s., maka iblis pun berkata: "
Dan bagi Allah atasku, aku tidak akan menasihati lagi walaupun seorang muslim untuk selama-lamanya".

semoga kisah ini jadi renungan buat kita. Semoga dapat kita kawal nafsu makan (pesan buat diri sendiri jugak yang selalu alpa) bukan nafsu makan sahaja, nafsu-nafsu lain pun, insyaAllah. Syaitan sudah dibelenggu, musuh yang ada cuma nafsu. Nafsu jika didik dengan tarbiah, akan membentuk muslim yang bertaqwa.

Nafsu malas yang selalu menjahanamkan manusia pun perlu ditunduk. Aiseyh! malas belajow.. malas belajow... pergi skolah tidor, balik rumah online. ish ish ish. Harap-harap bulan ramadhan ni dapat mengubah diriku yang selalu leka, alpa, malas, lalai dan yang sama waktu dengannya. Jadi sahabati! Ayuh la para mujahid! ayuhlah para mujahidah! Kita berjihad! Walaupun bukan di palestin, Jihad perangi nafsu sebesar-besar jihad. Semoga denga jihad ini, kita syahid! (boleh ke syahid? herm...) Jangan menyerah kalah sudah..

ok la, dah nak pergi terawih ni, Assalamualaikumwarohmatullah.... Bergembiralah di bulan Ramadhan yang mulia ini, bulan rahmat dan bulan utama. Bulan yang mana terdapatnya malam melebihi seribu bulan..

Sunday, July 31, 2011

On The Way Balik Umah


Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha penyayang..

Penulis nak cerita sikit peristiwa yang terjadi semasa on the way balik rumah dari sekolah hari ni. Punya la semangat nak cerita, baju sekolah pun tak salin lagi ni.

Ceritanya begini, angin bertiup kencang, jilbab sekolah berkibaran, motosikal yang dipandu memecut laju, tapi tak ada la laju sangat, cuma 120 km sejam. Kemudian penulis terlihat satu motosikal ni, pemboncengnya perempuan, di depannya lelaki. Nak kata couple, macam tak logik je sebab si lelaki ni berpakaian sopan(nampak matang la), si perempuan pulak pakai blause singkat yang membentuk tubuh.

Penulis yang duk kat belakang motosikal tu, terpandangla si pembonceng ni dari belakang. MasyaAllah! nampak... nampak underware warna pink. (Maaf, bukan niat mengutuk, hari ni nak happy). Pastu lampu hijau bertukar kuning, kuning bertukar merah. Kami berhenti di simpang 4 kampung durian burung, simpang yang menjadi tumpuan mat-mat rempit semasa hari sabtu petang.

Baju perempuan tu masih terselak, nak biarkan tak sampai hati, ramai penunggang lelaki ada di belakang. Ya Rabbi! rasa bersalah! Perempuan ni pandang sebelah kanan, penulis duk sebelah kiri. Jadi penulis tunggu je perempuan ni palingkan muka dia ke arah penulis. Akhirnya! kepalanya di pusing ke kiri.

"Kak, nampok belakang", dengan senyuman sambik mengangguk penulis berkata. Fuhh lega, benda benar telah disampaikan. Bukan senang tau! Kakak tu menganggukkan kepala je. Penulis fikir masa tu, ikut la dia nak dengar ke tak, yang penting dah sampaikan. Kesian la tengok, mungkin dia tak nak dedahkan, tapi terdedah. (Husnuzhon)

Lampu hijau menyala, Motosikal dipecut laju (tak laju pun) meninggalkan pembonceng yang ditegur tadi. Sedang leka fikiran berkhayal, tiba-tiba ada motosikal memotong. (ye la moto kite modenas CT je {moto baru}, tak boleh lawan LC, redho je la). Ya Rabbi!! Pembonceng yang ditergur tadi. Penulis nampak, dia pegang hujung baju dia, sebab tak nak bagi nampak. Ya Allah! Gembira tak terkata. Perasaaan seseorang yang tegurannya di terima, apatah lagi diterima oleh senior-senior. Semoga iman si pembonceng tadi bertambah dari hari ke hari.. ameen..

Biasanya kan, kalau penulis nampak perempuan sexy yang membonceng dengan lelaki yang nampak macam couple, penulis cuma hon jep. Potong moto tu, pastu hon. Kalau petang sabtu, memang banyak. Hon je mat-mat rempit. Memang la dakwah tak tercapai (kot) tapi sekurang-kurangnya mereka berfikir, apa salah aku? nape dia hon? harap-harap camtu la.

Pastu pernah haritu nampak perempuan yang pakai tudung, tapi nampak rambut. Pastu penulis potong moto dia, sound dia "Napok rambut ow!!" dia dengar ke tak, waAllaua'lam. Suka hati je penulis ni kan? Berdakwah tak kena cara. Bukan apa, dah lama tersiksa, penat sangat tengok. Nak lembut-lembut tak ada masa. Tengah bawak moto, takkan la nak pergi bersyarah dulu. Tu je la yang mampu penulis buat. Di samping itu, jangan lupa doa, semoga mereka diberi hidayah oleh Allah... ameen...

Teringat pula cerita sahabaat pasal Ustaz Mustaffa Kamal, seorang pemilik pondok yang terkenal. Kalau di tempat dia(kampung dia) orang membonceng (couple), dia terus cubit. Siap tanya lagi "nikoh dop agi nim?". Hebat kan? Lelaki kalau tak guna kuasa untuk dakwah, rugi sangat la. Lelaki ni kan, aura dia lain tau. Nak, nak kalau yang berkopiah, yang berserban apatah lagi. Lalu je kat orang couple, mesti orang tu segan. Perempuan ni berjilbab labuh ke, berpurdah sekalipun, tak mampu nak buat sampai pasangan couple tu jadi segan.

Lelaki di luar sana, hargailah diri anda kerana anda bernama lelaki. Jangan bazirkan jantina anda (aiseyh! pelik je) Guna untuk dakwah, sebarkan agama. Kami perempuan ni, apa la sangat yang mampu.. So, pleaseeeee.... gunakan sebaik-baiknya kuasa yang ada, bukan untuk menindas, tetapi untuk berdakwah.

Main-main


Bismillahirrahmanirrahim..

Mak tak ada, ayah tak ada.. kerja penulis main-main.


Hensem tak kereta ni.. ni namanya honda civic dua pintu (betul ke tak namanya wallaua'lam)
pada suatu petang, mak ayah tak ada. Penulis pun try pandu kereta ni. Best!
Ni la kerjanya mak ayah tak ada. Ayah gi kerja, mak gi khemah. Ada adik lelaki 2 orang.
Kalau nak gi jalan (lepas SPM) ajak je yek.. Memang kempunan nak gi jalan-jalan.

Friday, July 29, 2011

Ego


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha mengetahui..
Jari ini dirasakan meronta-ronta untuk mencoret sedikit berkaitan ego, hatta latihan add math menanti di kananku, nota sejarah tersenyum sipu melihat jariku menari-nari di atas keyboard lappyku..

kalau sebut ego, mesti orang akan cakap ego pada lelaki. MasyaAllah! ego lelaki memang menyakitkan hati. Apa yang penulis nampak pada orang ego ni.

1- Suka sakitkan hati orang
2- Dia nak menang jugak
3- Semua benda dia betul
4 - Tak nak mengalah
5- Pendapat orang suka condem
6- Suka putar belit ayat(untuk betulkan pendapat dia)
7- Payah nak minta maaf dengan orang bila buat salah
8- Suka maki orang
9- Payah ucap terima kasih
10- Tidak menghargai pemberian seseorang@menghargai sahabat/orang tersayang

Penulis boleh senaraikan 10, apa yang penulis nampak. Jadi tengok la, kot-kot ada salah satu ciri di atas. Bila dah ada satu, cari prevent untuk elak penyakit ini semakin parah.

EGO dengan LELAKI sinonim betul. Kenapa lelaki ego? cuba tanya lelaki. NAK TUNJUK MACHO KOT! tak kesah la apa pun alasannya, ego memang menyakitkan hati.

Perempuan tak ada ego ke?
ada.. ada.. ada... cuma ego perempuan ni mudah dilentur. Nasihat dua-tiga kali ok dah, perempuan ni suka muhasabah diri (tak semua jugak). Tengok apa yang kurang pada diri. Tapi kalau dengan ORANG EGO jugak, kadang-kadang perempuan tak nak tolak ansur. Nak jugak jadi ego.

ORANG EGO NI MEMANG MENYAKITKAN HATI emotionalnya kenyataan ni, memang emo! sakit hati! sabar je la.

Pernahkah kalian terfikir? ego, bangga, riak, sombong ni ada kaitan? dan semua tu adalah sifat Allah. Orang sombong je yang ada ego, orang riak je yang ada ego. Penulis pernah baca satu kenyataan ni, Orang yang mempunyai ego walaupun secalit, tidak akan masuk kedalam syurga. Nauzubillah!

Hadith nabi ada menyatakan "Tidak akan masuk syurga orang yang mempunyai sebesar zarah sikap sombong". Jadi fikir-fikirkanlah, ada ego kita buang. Ada akal kita fikir, ada hati kita rasa, kita juga manusia yang punya hati dan perasaan. Masakan kita tidak boleh menilai kelakuan kita? Andai orang lain lakukan seperti itu kepada kita, apa yang kita rasa? sedap?? Apa pun alasannya, pointnya tetap sama, SAKITKAN HATI orang! Berpahala ke? Muhasabah diri balik.. Apa yang tak kena dengan diri kita, kita ubah.

Payah berubah?dah sebut pun mujahadah, memang la payah. Kata pejuang, takkan dah menyerah kot. (sinis betul) Nak masuk syurga, kita buang ego. Berusahalah! berusahalah! Orang lain boleh, kenapa diri sendiri tak boleh?

ni ciri-ciri yang ada pada orang ego, di copy paste dari web lain..

1. Apabila diberi jawatan terasa seronok dan terhibur. Rasa diri memang layak untuk mendapat jawatan.
2. Apabila tidak dilantik, rasa tidak senang. Tidak mahu terima kepimpinan yang telah ditunjuk.
3. Kalau dia seorang pemimpin, arahannya kepada anak buah
4. Kalau dia merupakan seorang pengikut, payah mahu taat kepada arahan pemimpin.
5. Emosional, mudah tersinggung.
6. Mudah marah, cepat melenting.
7. Suka berkawan dengan orang yang lebih kekurangan dari dirinya dengan niat supaya beliau nampak lebih tertonjol.
8. Payah mahu menerima pandangan orang lain.
9. Dalam sesuatu majlis tidak senang kalau orang lain memberi pandangan.
10.Dalam sesuatu majlis suka memotong cakap orang lain.
11.Suka hanya pandangannya sahaja yang diterima.
12.Tidak senang atas kemajuan yang tercetus di tangan orang lain.
13.Bercakap selalunya dengan suara tinggi. Tak boleh dicabar, pasti akan mencabar.
14.Tidak berdoa selepas menunaikan solat, sekalipun sebentar.
15.Sengaja melewat-lewatkan sembahyang tanpa uzur yang syarie.

Kita sendiri boleh nilai di mana tahap ego kita. Ego ni tak perlu pun, buat sampah dalam hati je, jadi buang la. Harap sangat, semua orang yang rasa ego masih ada dalam diri, usaha untuk buang. Kita hidup tak lama, buat apa nak simpan benda buruk dalam diri? kang mati jugak. Nak kehidupan abadi kat akhirat sana. SHOW ME THE WAY~~

Thursday, July 28, 2011

Sabarlah...

Terkadang hati ini sedih..
Tiba-tiba rasa sayu...
Dada sebak..
Entah kenapa rasa ini hadir..
Terkadang hujan itu mencurah juga..

Sindiran demi sindiran...
Perlian demi Perlian..
Ya Rabbi!
Jika ini dugaan untuk diriku..
Sungguh aku sedih ya Rabb..
Sabar dan sabar...

Kesabaran ada batas?
Entahlah!
Aku sendiri tidak mengerti..
Air mata ini menitis lagi..

Sabda nabi..
"Islam bermula dengan dagang, dan akan berakhir dengan dagang"..
Sabarlah duhai diri...
Semoga dirimu menjadi golongan yang sedikit itu..

Tohmahan, sindiran di dunia tidak seberapa...
Jika dibandingkan azab neraka...
Ya Rabb..
Kurniakan mereka hidayah..
Agar mereka turut jadi pejuang-pejuangMu...


Monday, July 25, 2011

Sakit?


Bismillahirrahmanirrahim..
Hari ni rasa nak post sesuatu je.. walaupun mesejnya kurang, harap pembaca cuba cari mesej tersirat disebalik ni(ada ke?)

Lepas waktu rehat, sepatutnya Bahasa Arab, dah tahu pun Ustazah Che Hamidah tak ada di sekolah, jadi penulis lengah-lengahkan rehat. Tak sangka Cikgu Loh (Lah@Abdullah) masuk buat latihan add math. Tengah-tengah Cikgu Loh tulis, kepala tiba-tiba je sakit. Cuba faham apa yang Cikgu Loh tulis, tapi tak faham jugak. Orang ganu kata "pahceroh dop pahang". Sakit kepala makin menjadi-jadi, rasa macam nak hantuk je kepala di dinding. Ya Rabbi.. hanya Engkau yang tahu saat itu. Masa Bahasa Inggeris pula, masuk bilik Sal. Aircond yang diharapkan tidak sekuat mana. Dengan panas, sakit kepala tak hilang-hilang jugak. Lepas waktu solat ada ceramah medik disampaikan oleh orang KL, dari Bangi. Tiba-tiba teringat Syahirah. Sakit kepala tak juga hilang, tahan je. Masuk angin agaknya. Kadang-kadang terfikir, "ada darah tinggi ke?". Sebab haritu pernah check, tapi tak nak percaya. Check pun bukan dengan dokter, jadi tak nak percaya sangat. Sakit ke tak sama je.

Nak balik pun satu hal, tunggang motosikal. Tahan dan tahan je. Sesampai dirumah, terus baring atas sofa. Tidur. Waktu maghrib bangun, mandi. Kot-kot boleh hilang. Alhamdulillah.. lega sikit. Lepas minum air suam dengan kopi radix, makin lega. Alhamdulilah. Kalau tak memang tak boleh menaip macam sekarang.

Bila dah jadi macam ni, baru sedar nikmat sihat yang Allah beri. Allah beri kita kesihatan, supaya kita beribadah kepadaNYA. Tapi kita lupa, lepas sihat yang Allah bagi, kita nak keselesaan. Nak solat dalam bilik ada aircond, baru khusyuk. Sedangkan khusyuk itu terletaknya di akal dan hati. Kalau hati kita inginkan kekusyukan dan akal kita tidak memikirkan perkara yang menghalang kekusyukan itu, maka hadirlah rasa khusyuk yang diharapkan. Bercakap memang senang, perlaksanaannya?? Tipulah kalau penulis cakap, setiap kali solat penulis khusyuk.. Bohong la! Segala yang penulis tulis disini pun, untuk menegur diri sendiri, sebagai motivasi untuk diri juga. Nak baca buku motivasi malas, nak jumpa kaunselor malu, jadi.. motivasikan diri sendiri.

Firman Allah "Tidak Aku ciptakan manusia dan jin, melainkan untuk beribadah kepadaKu"..
lupakah kita pada firman ini? biasalah, manusia mudah lupa. Root word dari perkataan insan bermaksud lupa. Dah Allah jadikan kita ni mudah lupa, redho je la. Redho pun redho, usaha juga perlu. Usaha untuk mengingatkan orang lain supaya mengingatkan kita. Untuk apa? supaya tak lupa lagi. Yang lepas jadikan pengalaman. Pengalaman mengajar kita supaya lebih matang dan lebih pandai untuk membuat keputusan. Jangan pengalaman pahit yang sepatutnya jadi pengajaran, kita ulangi lagi. Belajarlah dari situ, Allah mentakdirkan sesuatu bukan untuk kita kesali, tapi untuk kita cari hikmah disebalik itu.

Penulis paling tak suka bila orang sebut "menyesal aku buat tu.. buat ni". Untuk apa menyesal? daripada menyesal, lebih baik cari jalan penyelesaian. Positifkan diri! Pandang ke depan! Maju dan terus maju! bukan undur kebelakang, menyalahkan diri sendiri dan takdir.

Sakit itu kafarah dosa, adakah perlu rungutan semasa sakit? Apabila orang sakit, kita akan dengar orang menyebut "Aduh sakitnyeeee.." (termasuk diri sendiri) ada ke manusia yang boleh lari dari menyebut "Aduh" bila sakit? wAllaua'lam...Itu boleh tahan lagi, kalau "Aduh sakitnya, kenapa Allah tak matikan saja aku?". Astaghfirullah! mengucaplah! Untuk apa ucap kata-kata seperti itu? hanya menambah murka Allah. Berapa kerat je yang mampu menyebut "Innalillahi wa inna ilaihi rajiun". daripada Allah aku datang, dan kepadaNYA aku kembali. Kenapa tak mampu sebut? sebab dah sakit sangat, mulut sibuk mengaduh. Tak apa, sakit kali ni mengaduh, sakit lain kali insyaAllah, mampu sebut kalimah itu.

Orang yang sakit adalah orang yang terpilih. Pernah terfikir tak? Mesti pernah kan? Cuba diamati dan dihayati dan difikiri. Allah memilih kita untuk dihapukan dosa. Untungkan? Allah masih memandang kita sebagai hambaNYA. Firman Allah dalam surah Al-ankabut

“Adakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan : “kami telah beriman,”sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji (mencabar) orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya ALLAH mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang dusta”.


Agak-agak beruntung tak kita(orang yang sakit)? Kita baru diuji sikit, dah nak mengaduh. Umat terdahulu lagi parah. Umat sekarang pun, saudara kita di Palestin. Bagaimana mereka diuji? Hilang tempat tinggal, hilang harta, hilang keluarga, akhirnya hilang nyawa. Itu yang mereka harapkan SYAHID FI SABILLILLAH. Tujuan utama mereka hidup di dunia. Tiada lagi yang mereka harapkan selain syahid, selain berjuang menyelamatkan masjidil aqso. Tapi kita? Baru sakit kepala, dah merungut.Sekarang sibuk bina masjid, masjid kristal la, replika masjid la. Kiblat pertama tak selamat lagi. Tak jadi salah banyakkan rumah Allah, tapi agak-agaklah. Masjid Kristal tu, buat di pulau, siapa je yang ada? Nak solat Jumaat pun tak boleh. Baik guna duit tu derma untuk Palestin.


Kadang-kadang kita sibuk mendoakan diri sendiri, sehingga lupa untuk mendoakan saudara kita. Mak ayah, memang kita doakan, sahabat. Tapi saudara kita di Palestin yang berjuang mati-matian memperjuangkan Islam? Apa kita bagi untuk mereka? Derma? Kalau kedekut tahi hidung masin tu, tak payah nak sebut derma la. Qunut nazilah, berapa kali kita amal? (Pesanan untuk diri sendiri) Mereka tak harap apa pun, selain doa dan doa. Tak terasa ke kita? Kita orang Islam, tapi biarkan sebilangan kecil je yang memperjuangkan Islam. Kita berfoya-foya, bermain-main lagi. Yahudi kalau diikutkan, bilangan paling sedikit di muka bumi ini. Tapi mereka berjaya. Kita je kena tipu, diperdaya oleh mereka. Kesian.. Kesian..


Entri kali ni pasal sakit, hurai punya la panjang sampai ke Palestin. Setakat ini sahaja entri kali ini, andai ada kata yang mengguris hati, mencalar perasaan. Maafkan penulis. Ana asif. :) WAllaua'lam....



Friday, July 22, 2011

Nostalgia




Assalamualaikum..

Pernah tak musik menjadi penyimpan nostalgia? Kalau tanya penulis, penulis akan jawab, ya!
Contohnya macamni.... kita selalu dengar satu lagu ni, pada masa ni kita bahagia, masalah kurang. Pastu, kita lama tinggalkan lagu tu, kita dengar lagu lain pula. Bila kita putar balik lagu tu, dengar balik, kita akan teringat situasi yang terjadi masa kita selalu dengar lagu tu dulu. (faham ke tak? macam berbelit je) kalau tak percaya, boleh cuba. Penulis ni gila nasyid, dulu kalau tak dengar lagu, memang rasa tak boleh nak hidup(padahal boleh je). Kena cari lagu baru paling kurang sebulan sekali. Tapi sekarang tabiat ni dah mula berkurangan, sebab taksub sangat dengan MFB. Sekarang cuba dan usaha untuk balik kepada tabiat lama.

Kalau senarai lagu-lagu nostalgia kan.. memang tak akan habis. Senarai sikit je la yek..


Darjah 5(umur 10 tahun) - ke makam bonda (UNIC), dan semua lagi dalam album tu.

Darjah 5(umur 11) - Album inteam 04, semua lagu menyimpan kenangan.... Alami (Alarme), epilog silam (Haikal) dan semua lagu yang ada dalam folder mak sedara.

Darjah 6 - Masih dengan lagu lama, dan kurang mendengar lagu, fokus study KOT.

Form 1 - Album tiada lagi kasih (in-team), contoh lagu.. tanpaMu

Form 2 - Selalu dengat hot fm(bukan kereta sendiri) kurang mencari lagu nasyid. Tahun mula guna handfon, tu pon nokia 3315 yang dah bisu

Form 3 - Tahun ni, gila nasyid. Dulu kenal kumpulan In-Team, UNIC, Hijjaz je. Tahun ni, kenal devotees, dehearty, mestica. nak senarai lagu satu persatu, tak larat. Dah ada handfon myiman, (kumpul duit sendiri, berlapar) senang la nak dengar lagu. Laptop pun dah ada, internet ada, senang download, facebook pun ada masa ni. Masa ni minat lagu amani (Amar),, dedicate untuk isteri dia. Album Allahurabbi(In-team) tak lepas, hafal lirik urdu.

Form 4 - Mula minat nasyid pop. Nice, destiny, Algebra, Azhan atan, Instict, All one, Rast.. semua lagu bermesej.. Album Nur Muhammad (Unique + Inteam). Dalam bulan rejab@syaaban gitu, baru minat maher zain. Tak minat lagu english. Lagu nostalgia, Awaken, sebab lagu ni favorite seseorang. Album Nota-nota cinta, Saujana. Nostalgia! Akhir tahun, masa cuti, lagu Musafir rawan (Fitri Haris), Menanti Solehah(Aiman), kenal kumpulan adcoustic.

Form 5 (tahun ni la) - dengar balik lagu2 nostalgia. Terutama masa awal tahun form4 (sebelum ada MFB) maklum la, orang nak undur masa. Tambah satu lagu, devotees, berjalan tanpa henti.

Semua lagu simpan kenangan... bila dengar balik, rasa sayu... rasa rindu... rasa entah la!
banyak lagi lagu sebenarnye, tak larat la nak tulis satu persatu. penulis hidup dengan nasyid je, sampai sekarang tak tahu dah lagu apa yang top dalam tv.. lagu korea jangan tanya, kang kena sound, tak tahu.....

masa form3.. belajar guna nasyid, belajar didk hati guna nasyid... berkesan! alhamdulillah....
hayati makna dalam lagu tu betul-betul.... masa form3 banyak baca article.. ni hobi dulu.. hobi sekarang??

jom dengar...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...